Stiri

Institutul Cultural Roman si Imaginea Romaniei in Lume

Institutul Cultural Român (ICR) Stockholm este laureatul premiului Bifrost 2007, decernat de Organizaţia Nordică a Agenţilor Culturali Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT),  pentru "contribuţii excepţionale" la consolidarea relaţiei dintre comunitatea heterosexuală şi cea homosexuală… Intrebare firesca: Ce legatura are misiunea Institutului cu plimbarea la Stockholm a reprezentantiilor minoritatii homosexuale ?

Premiul Bifrost 2007 a fost conferit ICR drept recunoaştere a eforturilor institutului pentru "încurajarea şi sprijinirea comunicării între comunitatea LGBT din România şi cea din Suedia, vizibile în special în proiectul său de colaborare cu Festivalul Moonbow din cadrul Stockholm Pride 2007".

Cu acest prilej, menţionează Mediafax, ICR Stockholm i-a avut ca invitaţi pe Florentina Ionescu, vicepreşedinte Accept România şi Octav Popescu, organizatorul Bucharest GayFest, care au participat la o serie de evenimente din cadrul festivalului.

Pe pagina de prezentare pe internet a Institutului Cultural Roman (ICR) din Bucureşti condus de Horia Roman Patapievici şi de Mircea Mihăieş, "părintele" filialei din Regatul Suediei, este definită misiunea instituţiei:

"Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR. Strategia pentru perioada 2005-2008 reliefează, în această perspectivă, rolul de interfaţă între cultura română şi străinătate asumat de Institut.".

Întrebare firească:

Ce legatura are misiunea Institutului cu plimbarea la Stockholm a reprezentantiilor minoritatii homosexuale ? Se poate constata astfel că ca banii contribuabililor romani au fost, din nou, cheltuiti in mod nepotrivit.

O veche  zicala românească :

"SPUNE-MI CU CINE TE ÎNTÂLNEŞTI, CA SĂ-ŢI SPUN CINE EŞTI!", iar premiul acordat ICR pentru "contribuţii excepţionale la consolidarea relaţiei dintre comunitatea heterosexuală şi cea homosexuală" pune ICR într-o postura cu totul diferită de menirea sa. Rău a ajuns România dacă "interfaţa" ei este reprezentată de homosexuali si lesbiene! Iată cum Institutul Cultural Roman condus de Horia Roman Patapievici a găsit însfârşit "cea mai potrivita cale" de a promova valorile cultural-spirituale romanesti. (Sic!).

Ar fi totuşi cazul ca domnul Shafran, care conduce Institutul Cultural Român de la Stockholm să ii popularizeze în Suedia pe Eminescu, Cioran, Eliade, Iorga şi atâtea alte valori româneşti de prestigiu international, pentru că ei reprezintă românitatea, nu LGBT.

Deşi foarte tarziu, se impune ca cei ce conduc astăzi România să numească la conducerea ICR un român care-i respecta pe români, nu un "intelectual tulburat".

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top