Stiri

Aparatorii patrimoniului gojdist, premiati

Marti, 26 februarie, la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", a avut loc un ceremonial cu prilejul căruia au fost înmânate diploma şi medalia "Emanuil Gojdu", pentru calitatea de luptător al cauzei recuperării patrimoniului "Fundaţiei Gojdu".

Medaliile şi diplomele au fost acordate de către preşedintele comitetului "Pro Gojdu", prof. Constantin Mălinaş.
În total au fost acordate 30 astfel de distincţii, dar, din diferite motive la evenimentul care a avut loc ieri în sala profesorală a Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", au fost premiate doar cinci persoane, dintre care două post mortem.
De aceste medalii au beneficiat George Cristea, profesor la Universitatea din Stockholm, Suedia, membru al Uniunii Scriitorilor din Suedia şi România.
Fostul director al instituţiei, profesor Dorel Tifor a fost premiat şi el de către Comitetul "Pro Gojdu" pentru calitatea de luptător al cauzei recuperării patrimoniului Gojdu.
Profesorul Ioan Chira i-a fost acordată medalia şi diploma "Emanuil Gojdu", pentru activitatea sa de diplomat, în cadrul căreia a pledat pentru cauza lui Gojdu.
Post mortem i-au fost acordate aceste onoruri pprofesorului Emil Roşescu, realizatorul cărţii de aur a şcolii şi autor a numeroase cărţi de didactică şi filozofică.
Tot post-mortem a fost premiat şi căpitanul-erou Vasile Jarcă, care timp de zece ani a fost angajat al colegiului, dar meritele sale deosebite se concretizează în faptele de vitejie din cel de-al doilea Război Mondial, fiind răsplătiti cu ordinul Mihai Viteazul-cu spade şi avansat în mod excepţional la gradul de căpitan.
Profesorul George Cristea se află în România pentru a-i fi lansată cartea de nivel academic "Regi şi diplomaţi suedezi în spaţiul romanesc” sec. XVII-XX", manifestare ce se va desfasura la Bucuresti,la Ministerul de Externe,la inceputul lunii martie.
            

Iosif POPA,
Vicepresedintele COMITETULUI  PRO GOJDU, ORADEA                                           
                                                            

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top