Stiri

Antidot pentru incultura

Au fost anunţaţi finaliştii primei ediţiia a Concursului Naţional de Poezie "Ana IL"

Anuntand finalistii primei editii a Concursului National de Poezie “ANA  IL” (destinat tinerilor poeti care nu au debutat editorial), scriitorul si jurnalistul brasovean Adrian Munteanu, directorul editurii ARANIA (Brasov) – care se ocupa si de organizarea concursului- a opinat:
“Poezia este  o reteta sigura anti-incultura. Cine se indragosteste de poezie nu mai are nici o sansa de a  trece pe langa tot ce are o incarcatura  emotionala, artistica, estetica, nepasator ca si cum ar trece pe langa un stalp de telegraf. Poezia este o cheie catre o lume a miracolelor, a inefabilului, o lume in care pana si uratenia poate  deveni estetica. Acest concurs de poezie, cartuia ii vom imprima caracter repetitiv, anual, poarta numele unei poete de o esenta absolut, dar absolut speciala, o poeta nu doar a urbei noastre, ci a intregului spatiu cultural romanesc: ANA IL. Injust, scandalos de putin mediatizata, pentru cat de valoroasa, sugestiva si modelatoare in constiinta umana este poezia ei, acest concurs ii va aduce, an de an, recunoasterea pe care o merita creatia ei, nascuta dintr-un tragism implacabil, ultim. Din munca, suferinta si talentul ei au ramas niste volume care opereaza pe cord deschis in sufletul celui care are curaj, incepandu-i cartile, sa le si termine; si un nume: Ana IL. Si, in amintirea ei, vor lastari alte nume, tinere, pentru poezia romaneasca”.

Finalistii acestei editii:
•    Daniela Claudia Anghel (Caracal)
•    Alexandra Emilia Bucur ( Bucuresti)
•    Andrei Adam Dosa (Brasov)
•    Doru Emanuel Iconar (Cluj)
•    George Alexandru Serediuc ( Ipotesti)
•    Ana Maria Susan (Rasinari)

Dintre cei 6 finalisti va fi anuntat castigatorul marelui premiu (constand in publicarea volumului de debut, la editura ARANIA, in cursul anului viitor), in cadrul festivitatii de premiere ce va avea loc vineri, 14 noiembrie, ora 14, la Muzeul Casa Muresenilor din Brasov.

Celor 6 finalisti li se va oferi sansa debutului editorial intr-un volum colectiv. De asemenea, vor fi anuntate premiile I, II si III.

“De la editia urmatoare, din 2009”, ne spune organizatorul concursului si directorul editurii ARANIA, “vom da un caracter oarecum international concursului; sau poate e mult spus international, dar avem in vedere atragerea poetilor de origine romana, din afara tarii. Nu de putine ori diaspora a oferit frumoase surprize, in spatial literaturii, cel putin”.

Biroul de Presa
Societatea Culturala “Southern Cross” Inc.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top